Sunday, 23 June 2013

Balik raya?

Dah lama tak balik raya kt Kuching, asyik-asyik raya kt perantauan ja. Bosan hokkay. Tapi best nya raya kt oversea ni sbb komuniti Melayu dia tak ramai, jadi masing2 semangat nk buat "open house".

Ada ja jemputan yg tu, yg ni setiap minggu. Raya jarang pula time cuti, kalau kena time cuti mmg sure setiap hari lah ada "open house".

So, tahun ni mcm nk balik raya walaupun dh balik cuti 3 minggu haritu. Dh usha2 tiket, mcm berpotensi nk balik, tp tu lah. Takut nti jadi "impromptu purchase" pulak kan. Kata nya masih "homesick".

Anyway, nak share my favourite website yang memang must-have tool kan to survey semua airline fare to your favourite destinations. Dia memang scan la dari budget airline sampai 6-star airline pun dia masuk kan sekali.

Seronok, sbb kita blh pilih mana yg plg murah kalau nk naik "flight" nk balik kpg ke, melancong ke...

Sgt2 la berguna utk traveller tegar mcm aku ni dan aku jamin ramai lagi kt luar tu mcm aku.

Ni website tu: skyscanner.net



So nanti korang masukkan details korg dlm tu lepas tu klua yg mcm ni pulak



Boleh nampak kan list dia? Of course la nak pilih yg plg murah kan. Tp kalau seat tak boleh nk reclined pastu servis mcm entah pape2 baik bayar "extra" sikit pun boleehhh.

Bagusnya website ni, dia tak pilih kasih. Dia masukkan semua airline yang ada, murah atau mahal. Kalau website lain, dia memang guna yang certain sponsored airlines ja, jadi agak limited pilihan kita.

Jadi, selamat membeli tiket flight!

p/s: found it liberating to write in Malay :)