Tuesday, 2 July 2013

takde kawan

Hai korang,

Dah lama dh study kt sini, ramai kawan2 seangkatan dh balik Malaysia for good. Ada yg dh kerja, kahwin, smbung belaja etc. Seronok la korang kt Malaysia kan sementara aku kt sini tgh bergadai nyawa ni ngadap buku dan doktor2 yg baik dan murni hati ( mata pusing2).

Anyway, ni aku nk share tips mcm mana nk cari kawan baru. Ye lah, sbb kwn2 geng semua dh balik, takkan tak nak cari kawan2 pengganti kan? Ingat senang ka nk cari kwn kt sini sbb kt sni komuniti Melayu nya berpuak2. Susah taw u ollss.

1. Join any student body/club/associations.

Korang boleh la volunteer untuk masuk mana2 persatuan/kelab kt kawasan korang tu. X payah la sgt nk btanding nk jd presiden kan, jd AJK kecil-kecilan pun dh ckup. Cukup la sekadar nk tunjuk muka kt mana2 event kelab kan. Nti murah kan la senyuman, manis kan la muka jumpa kawan2 bru. Jgn buat muka kerek seniority lak, mahu kena umpatan ramai plk nti.

2. Lepak kt kedai Malaysia

Kat mana2 je kt oversea ni, mesti ada satu spot utk rakyat Malaysia lepak. Mesti. Kalau kt Adelaide ni, nama kedai makan tu "Swinging Bowl", jadi jatuh hukum wajib lah plg koman pun dlm sepuluh org Malaysians akan dtg makan sini. Tp jgn buat kedai tu mcm kedai mamak korang pulak kan. Lepak2 memanjang tapi x order makanan ke, buat2 tak reti nk balik ke sdgkan org kt dapur dh buat bising cuci periuk semua kan.

So sini la spot nk cuci mata la kononnya. Jumpa junior2 baru, rakan2 yg x pernah jumpa sebelum ni kan.

3. Ringan kan mulut

Haritu kat Malaysia, balik sekejap cuti. Jadi teringat kt sorg budak ni,5 tahun mcm tu tegur anak org lain ni, "Hai kawan! Buat apa tu?".

Tengok, budak2 pun blh berkawan. Jadi mungkin kalau korang nk cari kawan baru tu, korg blh la start conversation dengan," Hai kawan!".

Lps tu, pilih la topik yg common; tanya study kt mana, course apa, scholar/private dan etc. Jgn la kau plk buat daring terus tanya single ke tak. Mmg sah la kau kena boikot lps tu.

4. Take care of your appearance

First impression does count. Dalam masa 15 saat yg pertama tu, strangers or random ppl akan deduce mcm2 dlm otak mereka psal korg. Jd benda plg basic pun, make sure korg nmpk presentable, jaga kebersihan, nampak kemas. Jgn serabai2. Tapi jgn pulak kau wangi mcm lepas mandi dgn perfume plk. Org pulak yg pening lps tu xnk layan kau dh.

Mungkin kalau korg nmpk kemas, org akan lebih ready utk memberi respons dgn korang. X kisah la hensem ke tak, tapi kuku pjg berkarat hitam geli woii.

Ni la yg aku blh fikirkan at the moment. Byk lg nk tulis tp gabra lah tulis panjang2 ni. Selamat berkawan!